Reklama

Całe życie domu często skupia się wokół kuchni. Dużo czasu spędzamy na przygotowywaniu posiłków oraz na różnych pracach kuchennych. Maluchy towarzyszą rodzicom w ich zajęciach także w kuchni, dlatego trzeba szczególnie zadbać, by spędzane tam chwile nie groziły żadnym niebezpieczeństwem.

 


Na co szczególnie zwrócić uwagę?

 


•Wszelkie noże i ostre kuchenne sprzęty chowajmy zaraz po ich użyciu.
•Zabezpieczmy drzwiczki szafek i szuflad specjalnymi blokadami.
•Sypkie produkty przenieśmy do górnych szafek.
•Starajmy się gotować na tylnych palnikach kuchenki, nie stawiajmy z brzegu garnków z rączką skierowaną do przodu.
•Zakręcajmy gaz zaraz po gotowaniu.
•Chowajmy zapałki, dziecko może je połknąć, włożyć do buzi czy zjeść z nich siarkę.
·Nie stawiajmy na podłodze żadnych prodziży czy piecyków do pieczenia.
•Chowajmy foliowe torebki, dziecko może nałożyć je sobie na głowę i odciąć dostęp powietrza..
•Zrezygnujmy z obrusów, które malec mógłby ściągnąć wraz z zastawionymi na nim gorącymi potrawami;
•Gorące płyny i potrawy zawsze stawiajmy dalej od brzegu stołu.
•Kosz na śmieci zamknijmy w szafce, dzieci lubią do niego zaglądać.
·Zabezpieczmy dobrze szuflady i szafki specjalnymi blokadami.


Pamiętajmy, że w kuchni należy szczególnie uważać na dziecko. Kilkakrotnie przemyślmy nasze działania zanim wcielimy je w życie.