Reklama

Wakacje już prawie za nami, dni powoli będą robić się coraz krótsze i chłodniejsze... Nadchodzi jesień, a wraz z nią sezon nieustających infekcji. Warto już dziś zadbać o system odpornościowy naszego malucha i wzmocnić go o odpowiednie i zdrowe jedzenie. Będzie zdrowo i... pysznie!

 

Czosnek

Jak wiemy, jest naturalnym antybiotykiem, co zawdzięcza swoim silnym właściwościom antybakteryjnym. Podobne, choć nieco mniej silne właściwości ma cebula. Substancje w niej zawarte pomagają niszczyć bakterie i hamować ich rozwój. Niestety, intensywny smak czosnku sprawia, że dzieciaki zwykle nie jedzą go chętnie... za to grzanki z masłem czosnkowym należą do ulubionych przysmaków!

 

Miód

Ma właściwości antybakteryjne i regenerujące. Podawany zamiast słodyczy pomoże wzmocnić odporność i uchroni maluchy przed skutkami nadmiernego spożywania słodkości. Pamiętajmy, że już w temperaturze 40 stopni Celsjusza jego właściwości lecznicze giną! Nie dodawajmy go zatem do gorących potraw. Dzieciaki kochają miód – przygotujmy pyszne śniadanie, polewając nim naleśniki i posypując je orzeszkami.

kulinarno/...photo on flickr

 

 

Kasze

Wśród najważniejszych dla naszej odporności minerałów znajdują się cynk i magnez. Znajdziemy je w kaszach (szczególnie wartościowa jest kasza jaglana), płatkach owsianych czy brązowym ryżu. Spróbujmy zaserwować naszemu maluchowi kaszę jaglaną na słodko – z rodzynkami, jabłkiem, śmietanką i cynamonem.


Ryby

Są źródłem doskonałych dla naszego zdrowia kwasów Omega-3, świetnie wzmacniających odporność. Wiedziały o tym już nasze babcie, serwując swoim dzieciom niezbyt apetyczny tran. Na szczęście dziś możemy podać maluchom tran w kapsułce, warto jednak także wprowadzić do ich diety więcej ryb. Najłatwiej przemycić je pod postacią rybnego burgera:)

elena's pantry/...photo on flickr

 

 

Owoce i warzywa

Prawdziwa skarbnica witaminy C oraz antyoksydantów, które w naturalny sposób wzmacniają system odpornościowy. Najlepiej w tej roli sprawdzą się takie owoce, jak truskawki, różowy grapefruit czy owoce leśne. Warzywa idealne na wzmocnienie odporności to pomidory, brokuły, słodkie ziemniaki oraz soja. Spróbujmy też żółto-pomarańczowych owoców, zawierających kartenoidy, oraz warzyw w kolorze ciemnozielonym. Pomysł na przekąskę? Jogurt ze świeżymi owocamidź pokrojone w paseczki warzywa z dipami.  

 

 

Maria Paderewska

Redaktor prowadząca www.zabawkowicz.pl. Copywriter, współpracuje z agencjami PR oraz portalami internetowymi. Studiowała dziennikarstwo i komunikację społeczną na UW.